#21 Autechre – Tri Repetae

13Aug08

Autechre, Tri Repetae (Warp), 1995.
Betyg: Tre.

När köpte jag den här? Och jag har någonsin lyssnat på den? Otäcka Autechre avtäcker så många frågor. Som: vilken av de två skivorna är den första? Vilken sida är A och vilken är B, vilken är C och vilken är D? Och vilken låt är vilken? För dessa ”IDM”-pionjärer (”Intelligent Dance Music” – mest avskyvärda genrenamnet någonsin?) är lyssnarens behov av lite gammal hederlig information underordnat det abstrakta, stilrena designidealet. Omslaget är alldeles grått, men Designers Republic sparar på det visuella krutet till innerfodralen, där en fantasifull motorliknande maskin plockas i sär och exponeras i all sin rostskimrande science fiction-industriella glans.

Lite så är det med musiken också: på utisdan anonym och oengagerande, men gå lite längre in och du märker att här händer saker – en subtil, lågmäld fantasi som aldrig tillåts löpa alldeles fritt (vilket är synd) men som ser till att ljudflödena är tillräckligt skiftande för att hålla oss lyssnare alerta. Detta är den nyaste skivan jag hittills skrivit om, men också den vars ålder känns mest (kanske eftersom den också är den första skiva som kommer från ett år jag har tydliga minnen av): mycket av det som Autechre pysslar med här kom att bli standardprocedurer för en hel radda laptop-solipsister, och låter därmed än mindre intressant idag.

Men ibland kommer musiken åt alldeles oväntade känslosträngar: en regntugn melankoli avslöjar sig mitt inne i musikens maskinella hjärta. Här finns spröda, inbäddade melodier och halvformade, svårfångade harmonier som vadderar de ibland alltför stereotypiskt IDM-nördiga knaster-beatsen.

”Eutow”, bildsatt av något Autechre-fan på Youtube.



1 Responses to “#21 Autechre – Tri Repetae”


  1. 1 blog.lhli.net

Lämna en kommentar