Vad är detta?

I ett litet förrådsutrymme i ett radhus på Hammarby i Västerås står tre stora, kaotiska högar med LP-skivor. En del av dem har jag ärv, andra har jag köpt i klump, större delen har jag samlat på mig genom åren på olika skivbörser och skivmässor, några tillhör min sambo. Hur som helst har jag föresatt mig att börja överst i den första högen, spela igenom alla skivor och skriva om dem här på bloggen.

Jaha, och varför det då?

Tja, för det första besparar det mig mödan att fundera över vad jag spela. Det är redan bestämt! Genom att upprätta en enkel regelbok för mitt musiklyssnande slipper jag falla offer för vanans makt och hör en massa musik som jag annars aldrig hade kommit mig för att spela.

För det andra har jag någon sorts lust av att återvända till det trygga och avgränsade LP-formatet efter år av hoppande mellan tusentals mp3-filer. En liten neokonservativ impuls, kankse. (Inte för att jag tycker att det ena är bättre eller sämre än det andra, men skillnaderna är intressanta.)

För det tredje är jag rätt road av att skriva om musik. Eftersom jag nästan aldrig gör det professionellt längre får jag göra det här.

Annonser

7 Responses to “Vad är detta?”

 1. 1 Pontus

  bra initiativ johan!

  jag har också ett lyssningsprojekt i full gång men med något friare ramar; jag har rippat alla mina cd-skivor och håller på med vinylerna för att sedan lyssna igenom hela röset om och om igen. det slog mig att skivsamlingen var väldigt mycket en utrymmeskrävande samling och inte alls nåt jag sträcker mig efter när jag ändå har så mycket annan musik mer tillgänglig på datorn. nu är det ändrat och vad mycket bortglömda guldkorn samlingen innehöll, att the cure var så pass bra hade jag helt glömt bort.

 2. 2 johanlif

  pontus – tack! starta en lyssnarblogg, du med!

  jag gillar detta med att samlingen är utrymmeskrävande och svårtillgänglig – då måste man liksom jobba lite för att lyssna på sin musik.

 3. Tjena Johan!
  Fick på omvägar höra talas om din ”skivblogg” och måste bara säga att det här var ett lysande initiativ. Så sant att den neokonservativa ådran (i dessa mp3-tider!) börjat göra sig påmind allt oftare på gamla dar. Jag tror bestämt jag ska gå hem och damma av vinylen och göra gemensam sak i musiklyssnandet…Hoppas det är fint med dig annars!
  //David

 4. 4 johanlif

  Hej David!
  Kul att du kikade förbi och att du uppskattar projektet. Allt är fint! Tillhör inte du numera den allt mindre skaran av människor som faktiskt får betalt för att skriva om musik? (Tycker mig ha sett ditt namn i Lira.)

 5. 5 Anne

  Dear Johan Lif,
  I would like to contact you by E-Mail concerning an image in your blog of Carsten Höller’s work ”Windshield” on the promenade of Västeràs.
  Kind regards
  Anne B.

 6. 6 johanlif

  Anne B. – You can contact med at johan.lif@vlt.se
  Best wishes
  Johan

 7. Det finns inget bättre format än vinyl. Full stop. Besök min jazz samlare blog här: http://www.1139indearoldstockholm.com

  Cheers!
  Fredrik


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: